Al 30 jaar is het werken met IJslandse paarden mijn grote liefde. Eerst het fokken en rijden, later specialiseerde zich dat in het temmen, inrijden en voorbrengen van jonge paarden. 21 jaar geleden bracht ik mijn eerste eigen IJslandse herdershond als pup uit IJsland mee. Zij kreeg een nestje waarvan ik twee pups heb gehouden, een reutje en een teefje. Deze drie schapen- en paardendrijvers hielpen me vaak met het controleren van de kuddes en liepen vaak mee tijdens de ritten. Maart 2014 moest ik afscheid nemen van de laatste van de drie, Spatje, 17 is ze geworden.

Eind september 2014 ging ik voor het eerst met mijn nieuwe jonge hond Kyra naar de basistraining van Dutch RescueDogs. Kyra is een Australian Shepherd - Duitse herderkruising, die ik als 11 maanden-jonge hond uit het asiel had gehaald. We hadden een moeilijke start omdat Kyra nog onvoldoende opgevoed was. Ze is onstuimig en heeft onvoldoende concentratievermogen en focus. Ik hoopte van harte dat we met veel geduld het wel zouden redden. Maar als we langer aan het trainen zijn, blijkt heel af en toe dat ze zich soms ineens meer voor konijntjes interesseert of het slachtoffer maar een vreemde snuiter vindt waar ze niet mee wil spelen of niet naar wil blaffen.

Aangezien we alleen maar met honden werken die we voor 200% kunnen vertrouwen wordt Kyra niet in de opleiding opgenomen. Ondertussen ben ik helemaal bevangen door het DRD-virus. Het trainen met de honden heeft veel overeenkomsten met het trainen van de jonge paarden. Stap voor stap opbouwen, uitbouwen, observeren hoe ze leren en reageren en natuurlijk het buiten zijn, heerlijk! Dus toen Kyra niet voldeed was aan mij de grote vraag, wat doe ik? Ik had inmiddels alweer twee hondjes en had me eigenlijk voorgenomen het daarbij te laten.

Ondertussen nam mijn vriendin Lianne een pupje uit de Like a Hurricane-lijn. Ozzy, een prachtige sociale Mechelse herder. Vlak daarna bleek er een teefje uit hetzelfde nest beschikbaar te zijn. Ik moest snel beslissen en ik dacht dat dat moeilijk zou zijn. Maar toen ik de foto van Orka zag, was ik verkocht! Had ik 10 jaar met drie hondjes geleefd, dan kunnen er nog wel 10 jaar bij ;)

Like a Hurricane Olinda Oihana, aka Orka is inmiddels sinds 15 januari 2017 mijn inzetbare zoekhond op Vlakte-leven. Orka is onstuimig, onstuitbaar en de grootste knuffeldoos die ik ooit gehad heb. Heerlijke energie om mee te werken! Ze kan inmiddels bij overleden personen een duidelijke verwijzing geven. Ze leert nu beter verwijzen bij personen die te water geraakt zijn.

Marike Braakman

Marike en Orka inzetbaar