Ik ben Tijs Klop en heb samen met Minna Jump-a-Round DogSport. Zelf ben ik sinds 1998 actief in de hondensport (agility) zowel als handler als instructeur.
Toen Minna bij het VRT ging trainen ben ik behoorlijk onder de indruk geraakt van het reddingshondenwerk. Alhoewel mij dit erg mooi lijkt om zelf te doen ben ik van mening dat zonder goede logistiek en ondersteuning geen een reddingshondenteam maximaal kan presteren.
Vandaar dat ik mij binnen Dutch RescueDogs vooral bezig zal houden met logistiek en ondersteuning , m.a.w. zorgen dat de materialen in orde en te gebruiken zijn en dat de geleiders weten hoe ze deze materialen gebruiken moeten.
Ook zal ik tijdens inzetoefeningen als commandopost fungeren en tijdens daadwerkelijke inzetten als contactpersoon optreden tussen DRD en de leidende organisatie.

Mijn naam is Johan Boers, geboren '64 en woonachtig in Sleen

Actief in het reddingshondenwerk sinds 1999. Heb een grote voorliefde voor de Mechelse herder, hoewel ik wel van mening ben dat elke hond die z’n werk goed doet erg mooi is om te zien. Een labrador is qua karakter niet een hond die mij goed past, maar ik kan enorm genieten als dezelfde labrador verschrikkelijk goed z’n werk doet!

Vanaf 1999 t/m 2013 verbonden geweest aan het Veterinair Reddingshonden Team, waarvan de laatste drie jaar bij de door mij opgerichte afdeling VRT-Noord. Heb bij het VRT-Midden getraind met de Mechelse herder Sam waarmee ik destijds de verplichte dubbele certificering KNVP-vlakte en puin B heb gehaald en in een later stadium het SIN-examen puin. Met Sam zijn we gedurende lange tijd inzetbaar geweest. Op het moment dat ik met Sam inzetbaar werd, ben ik steeds meer gaan helpen met het geven van trainingen voor het VRT en heb op een gegeven moment de kans gekregen om een team (John Dirkse met zijn Mechelse herder Desmo) vanaf het begin individueel te gaan begeleiden. Het interessante daaraan is dat je helemaal je eigen ideeën toe kunt passen in het trainen van een inzetbaar reddingshondenteam.

Nu zijn we per 1 januari 2014 gestart met het DRD (Dutch RescueDogs) en hoewel we een relatief kleine groep zijn, zit er behoorlijk veel ervaring binnen de groep, die elkaar wat dat betreft goed aanvullen. Het voordeel van een kleine groep is dat er goed op details getraind kan worden en dat we zo kunnen streven naar zo hoog mogelijk niveau van inzetbaarheid!

 

Inzetexamen Vlakte Johan en Buck 2014

Ik ben Minna Yrjänä, bezig met trainen van honden sinds 1985. Op dit moment ben ik fulltime bezig met trainen van honden op hondenschool Jump-A-Round DogSport.

Mijn eerste ervaring met reddingshondenwerk was in Finland begin jaren '90 met een ruwharige Hollandse herder. Na verhuizing naar Nederland in 1995 kwam er een einde aan reddingshondenwerk (toen begonnen we met o.a agility), maar het bleef toch knagen.
Op een bepaalde moment ben ik met mijn oudste Mechelaar Chic KNPV-Zoekhonden gaan trainen, waaronder ook puintraining, en ja, dat voelde toch wel weer heel goed.

Toen Johan met Buck bij ons kwam trainen voor gehoorzaamheid, was de stap om een keer te gaan kijken ook snel gemaakt. En de stap om mee te gaan trainen volgde ook spoedig.
Wat mij aanspreekt bij DRD is dat de training praktijkgericht is, om daadwerkelijk op inzet te kunnen, en daardoor wordt de lat heel hoog gelegd en wordt er serieus geoefend.
Dat was wel de reden waarom niet Chic maar mijn andere Mechelse herder Dappie (Like A Hurricane Dyna Dora) mee ging naar de training. Dappie is geboren in augustus 2008 en zou maar tijdelijk bij ons komen wonen. Doordat zij qua karakter precies is wat ik zoek in een hond, wilde ik haar toch graag houden. En gelukkig mocht het ook van de fokker.

Naast reddingswerk is Dappie ook actief in agility en dogdance, en we doen ook recreatief wat frisbee. Bijtwerk (KNPV, RING, IPO) is haar grootste passie. We hebben in 2014 een nest gefokt met Dappie om verder te kunnen met haar dochter Naksu.

 

Inzetexamen Vlakte Minna en Dappie 2014

Ik ben Minna Yrjänä, bezig met trainen van honden sinds 1985. Op dit moment ben ik fulltime bezig met trainen van honden op hondenschool Jump-A-Round DogSport.

Na inzetklaar hebben van Dappie, was er opeens de kans om een jonge Mechelse herder Crazy Jessie Of Twisted Power in onze gezin welkom te heten. Musti (dat is haar roepnaam) is inmiddels een jonge hond geworden met veel drive die op dit moment volop geniet van haar puberteit.
Naast reddingswerk is Musti bezig in agility en dogdance.

 

Examen Vlakte Minna en Musti 2017

Mijn naam is Bé Thalen en ik woon in Noordscheschut.
Al vanaf mijn jeugd gewend om honden om me heen te hebben. Diverse rassen gehad van Bouvier en Doberman Pinscher tot Mastino Napolitano. Vanwege drukke werkzaamheden was er weinig tijd om met de honden te gaan werken. Na de dood van mijn Groenendaeler wilde ik wel een gelijkwaardige hond. Na veel zoeken viel de keuze op puppy Rex.
Rex is een kruising tussen een Mechelse herder en een Hollandsche herder. Rex komt uit een werklijn.

Het leek mij leuk om samen met Rex te gaan trainen. Al snel bleek dat het africhten tot politiehond niet bij mij paste. In oktober 2014 ben ik in contact gekomen met Dutch RescueDogs en heb een paar trainingen in de basisgroep meegelopen. Al snel bleek dat Rex wel aanleg had en ik het prachtig vond om te doen. Na drie maanden in de basisgroep konden wij door naar de inzetgroep waar, ongeacht het weer, elke zondag wordt getraind. Na ruim een jaar zijn Rex en ik inzetbaar als team om bij vermissingen te gaan zoeken naar slachtoffers.

Bé en Rex

Bé en Rex inzetbaar

Mijn naam is Arjen Hidding, 40 jaar en woonachtig in De Kiel.

Opgegroeid met honden en mijn eerste Mechelse herder, Wanda, in 1985 als herplaatser gekregen. Een keiharde hond, maar wel één met een goudeerlijk karakter en die voor je door het vuur ging als het zou moeten. Naar het overlijden van Wanda kwam Zinta, ook een Mechelse herder maar compleet het tegenovergestelde van Wanda. Een hond met een zeer zacht karakter, deed geen vlieg kwaad en (zoals wij dat noemen) een grote vrij-doos! Helaas is Zinta overleden aan de gevolgen van kanker.

Als echte hondenliefhebber kan je niet zonder hond, ook al zeg je van wel. Je mist iets, het uitlaten, de contacten die je tijdens het uitlaten hebt, de kwispelende vriend die altijd vrolijk is als je weer thuis komt. Vijf dagen naar het overlijden van Zinta kwam Senna bij ons wonen. Als pup al een brutaal ding, nergens bang voor en enorm gedreven in alles wat ze doet. Met Senna zijn we in aanraking gekomen met het speuren bij hondenschool Jump-a-Round. Senna speelt dogfrisbee op het hoogste niveau.

Via hondenschool Jump-a-Round zijn we in contact gekomen met de fokker van Nodin. Senna moest ivm vakantie een weekje uit logeren en op dat moment zat Nodin in de opvang bij Tijs en Minna. Vanaf het moment dat wij Mechelse herder Nodin zagen, waren wij verkocht. Nodin is als herplaatser bij ons gekomen op een leeftijd van 8 maanden. Vrijwel direct zijn we gestart met het positief trainen bij Jump-a-Round en via hun in training gegaan eerst bij VRT-Noord en later bij de Dutch RescueDogs.

Sinds 12 juni 2016 is Senna een inzetbare hond voor leven bij de Dutch RescueDogs en is ze bezig getraind te worden om te zoeken naar overleden personen.

Arjen en Senna

Arjen en Senna inzetbaar

Al 30 jaar is het werken met IJslandse paarden mijn grote liefde. Eerst het fokken en rijden, later specialiseerde zich dat in het temmen, inrijden en voorbrengen van jonge paarden. 21 jaar geleden bracht ik mijn eerste eigen IJslandse herdershond als pup uit IJsland mee. Zij kreeg een nestje waarvan ik twee pups heb gehouden, een reutje en een teefje. Deze drie schapen- en paardendrijvers hielpen me vaak met het controleren van de kuddes en liepen vaak mee tijdens de ritten. Maart 2014 moest ik afscheid nemen van de laatste van de drie, Spatje, 17 is ze geworden.

Eind september 2014 ging ik voor het eerst met mijn nieuwe jonge hond Kyra naar de basistraining van Dutch RescueDogs. Kyra is een Australian Shepherd - Duitse herderkruising, die ik als 11 maanden-jonge hond uit het asiel had gehaald. We hadden een moeilijke start omdat Kyra nog onvoldoende opgevoed was. Ze is onstuimig en heeft onvoldoende concentratievermogen en focus. Ik hoopte van harte dat we met veel geduld het wel zouden redden. Maar als we langer aan het trainen zijn, blijkt heel af en toe dat ze zich soms ineens meer voor konijntjes interesseert of het slachtoffer maar een vreemde snuiter vindt waar ze niet mee wil spelen of niet naar wil blaffen.

Aangezien we alleen maar met honden werken die we voor 200% kunnen vertrouwen wordt Kyra niet in de opleiding opgenomen. Ondertussen ben ik helemaal bevangen door het DRD-virus. Het trainen met de honden heeft veel overeenkomsten met het trainen van de jonge paarden. Stap voor stap opbouwen, uitbouwen, observeren hoe ze leren en reageren en natuurlijk het buiten zijn, heerlijk! Dus toen Kyra niet voldeed was aan mij de grote vraag, wat doe ik? Ik had inmiddels alweer twee hondjes en had me eigenlijk voorgenomen het daarbij te laten.

Ondertussen nam mijn vriendin Lianne een pupje uit de Like a Hurricane-lijn. Ozzy, een prachtige sociale Mechelse herder. Vlak daarna bleek er een teefje uit hetzelfde nest beschikbaar te zijn. Ik moest snel beslissen en ik dacht dat dat moeilijk zou zijn. Maar toen ik de foto van Orka zag, was ik verkocht! Had ik 10 jaar met drie hondjes geleefd, dan kunnen er nog wel 10 jaar bij ;)

Like a Hurricane Olinda Oihana, aka Orka is inmiddels sinds 15 januari 2017 mijn inzetbare zoekhond op Vlakte-leven. Orka is onstuimig, onstuitbaar en de grootste knuffeldoos die ik ooit gehad heb. Heerlijke energie om mee te werken! Ze kan inmiddels bij overleden personen een duidelijke verwijzing geven. Ze leert nu beter verwijzen bij personen die te water geraakt zijn.

Marike Braakman

Marike en Orka inzetbaar