Dutch RescueDogs is per 1 januari 2020 opgeheven! 

 

Met je hond aan het werk bij de Dutch RescueDogs?

Bij de Dutch RescueDogs zijn we op zoek naar gemotiveerde mensen met dito hond. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar een Mechelse herder of Mechelse herder-Hollandse herderkruising. Denk je wekelijks mee te kunnen trainen in weer en wind, wil je de hond een uitdaging bieden, heeft je hond het doorzettingsvermogen en de motivatie om hard aan het werk te gaan, dan is de zoekhondentraining van de DRD misschien wel iets voor jou!

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

voorselectie

Voorselectie wordt in eerste instantie gedaan door de trainer. Ziet hij potentie in de combinatie hond - hondengeleider, dan kom je in aanmerking voor een basisopleiding van drie maanden. Na 3 maanden volgt er een evaluatie. Daarbij zijn er 2 mogelijkheden; je krijgt een herkansing van 3 maanden met wederom een evaluatie, of je mag door naar de inzet-training en wordt toegelaten als aspirant-lid.

inzettraining als aspirantlid

De inzettraining kan wel twee jaar duren. Dit hangt af van de ontwikkeling van hond en team. Tijdens het aspirant-lidmaatschap dien je zelf voor trainingsmaterialen te zorgen, o.a tuig/lijn e.d voor de hond, andere trainingsmaterialen voor de hond, veiligheidsschoenen voor de puintrainingen (een veiligheidshelm hebben we in bruikleen). Wat betreft trainingskleding heb je materiaal nodig voor alle seizoenen die bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals puinlocaties en dichte bebossing met bramenstruiken. In eerste instantie is de lokale dumpzaak perfect om geschikte trainingskleding aan te schaffen.
Pas na het volgen van de inzettraining kun je dmv het behalen van het inzetexamen van de DRD officieel lid worden.

officieel lid

Word je geaccepteerd als aspirant lid bij de DRD, dan kun je trainingskleding met DRD-logo en andere trainingsmaterialen tegen een gereduceerde prijs aanschaffen. Word je inzetbaar, dan krijg je de speciale inzetkleding van de Dutch RescueDogs.

NB

De hond moet fysiek in goede gezondheid verkeren i.v.m de zware fysieke belasting op o.a puintrainingen. Bij twijfel dien je de hond te laten controleren door een gespecialiseerde dierenarts en bewijs van gezondheid te leveren. Fysieke condities die een probleem kunnen zijn bij het reddingshondenwerk zijn o.a elleboogdysplasie, hartafwijkingen, rugproblemen en andere serieuze problemen van het bewegingsapparaat.